Återkoppling

För några veckor sedan fick jag tid och möjlighet till att samtala med en kollega. Vi pratade om bedömning och om utvecklingssamtal. Min kollega, som är klasslärare på mellanstadiet, berättade om hur det hade fungerat att samtala om musikämnet.

Eleverna hade veckorna innan utvecklingssamtalen fått jobba med den pedagogiska planeringen, med förmågorna och vad som skulle bedömas. Vi hade tillsammans satt ord på vad som krävs för att spela trummor, göra rytmkompositioner och kunna jobba med kamratbedömning i trumspel och då kunna förstå och använda ord som puls, taktart, rytm och tajming på ett fungerande sätt. Vi hade testat varje förmåga som skulle bedömas i arbetsområdet och eleverna hade själva fått skatta vad de kunde i nuläget i den tillhörande matrisen.
Tanken var att eleverna sedan, en bit in i arbetsområdet, skulle få göra en ny bedömning och sedan ytterligare en i slutet av arbetsområdet.

Inför utvecklingssamtalen hade jag gett denna information till klasslärarna och sagt att eleverna borde kunna, med hjälp av den pedagogiska planeringen och matrisen, redogöra för sitt nuläge och för vad de behövde göra för att nå längre.

Min kollega berättade hur några elever hade uppgett att de tyckte att det var svårt. Att de inte riktigt hade fått grepp om alla ord och att de kände sig osäkra. De flesta hade haft rätt så bra koll och kunnat berätta om både arbetsområdet och sina förmågor i nuläget. Det fanns också de som hade haft stenkoll och helt självständigt tagit sina föräldrar genom kursplanen i musik, vilka förmågorna är, vilka delar av förmågorna som vi arbetade med just nu, vad som krävdes för att nå olika långt och var de själva befann sig.

För mig var det så klart otroligt värdefullt att få återkopplingen och få reda på hur min undervisning landat i eleverna. Med tanke på att detta var första gången eleverna ställdes inför det här sättet att jobba, så tycker jag att utfallet var riktigt bra.
En sidovinst var dessutom min kollegas erövrade kunskap om musikämnet. Klassläraren hade, efter nästan 30 utvecklingssamtal, själv fått stenkoll på förmågorna i ämnet musik, genom sina elevers försorg och i samtalet med mig kunde vi båda referera till både syfte och kunskapskrav i ämnet musik. Det är ingen dålig sidovinst för en ensam ämneslärare!

Tack för återkopplingen, kära kollega!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s