Raster med snö

Jag är inte så bekväm med att vara rastvärd under raster med snö.
Dels för att jag inte är så där jätteförtjust i snö och kyla och dels för att jag tycker det är svårt.
I alla fall när det gäller snö i Skåne. Snö i Skåne ställer till det. Det blir rackarns halt, nästan alltid, eftersom temperaturen inte kan bestämma sig och därför hoppar mellan plus och minus mest hela tiden. Det snöar oftast i sidled, eftersom det blåser och även väldigt lite snö kan plötsligt driva ihop till stora väggar mitt i vägen.
Och framförallt. Det snöar så sällan att många barn blir snötokiga när det väl händer.
En hel vinters längtan efter snö behöver komma ut och förverkligas inom loppet av de få timmar snön håller sig kvar. Drömmar om snöfort, snölyktor, snögubbar, snögummor, snöänglar, snögrottor och inte minst snöbollskrig.

Jag ställer mig ofta frågande till skolregler som förbjuder fysiska lekar. Klättra i träd, snurra i räcken, hänga, svänga, snurra, rulla, springa, hoppa… Regler som så klart är till för att ingen ska skada sig, men som minskar elevernas möjlighet att lära känna sina kroppar, öva sig motoriskt, ta tillvara sin rörelseglädje och få utlopp för sitt rörelsebehov.

Fast när det kommer till snöbollskastning vill jag nog ändå ha regler att luta mig mot där på skolgården. Jag har arbetat på skolor med totalförbud. Det har varit skönt, faktiskt. Jag har arbetat på skolor där det funnits vissa områden där snöbollskastning har varit tillåtet. Det har fungerat, ibland.
Det blir liksom oftast tjafsigt och ibland även läskigt, även om alla som är där, har valt att delta. För det som i ena stunden är kul och härligt, är i nästa stund blött, hårt och ont.
För om det nu är tillåtet, vad ska gälla? Får snöbollar kastas mot huvudet? Ansiktet? Underlivet? Är mulning tillåtet? Får flera stycken hålla fast en för att någon annan ska kunna få lätta träffar? Och så vidare…

Jag tycker att det här är svårt. Vilka regler har ni? Hur fungerar det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s