Jag har äntligen tagit mig tid att bygga upp en ackordbank! Och nu känner jag mig så grymt nöjd att jag måste dela med mig. Den har byggts successivt sedan i höstas, så helt ny är den inte, men nu har den utökats än en gång.
I den stora ackordlådan finns ännu fler små ackordlådor. Gula för pianoackord (det finns två sorter – lådor för ackord som börjar på en vit tangent och lådor för ackord som börjar på en svart tangent), röda för gitarrackord och blåa för ukuleleackord. Dessutom har jag färgkodat alla fingrar, så att de även kan ta reda på hur de greppar ackorden på ett lämpligt sätt. (Jag har konsekvent använt tumme, lång- och lillfinger till pianoackorden, vilket så klart går att diskutera, men jag tänker att det är bättre stt börja konsekvent och sedan visa hur det går att variera. För de elever som behärskar ackorden i grundläge, visar jag omläggningar.)
När jag introducerar ett instrument eller en låt, som alla ska spela, så går jag så klart igenom hur en grepptabell läses, vad tangenter/strängar heter, vilka fingrar som används, hur eleven själv kan räkna ut ett pianoackord och vi tränar tillsammans. Jag använder stora grepptabeller, både färdiga med utmarkerade grepp och tomma som jag visar greppen med magneter på.
Men sedan kommer punkten då eleverna ska jobba individuellt eller i grupper, på egen hand och med olika låtar. Vi kan ha tragglat tex D och A i evigheters evigheter, men ändå är det som bortblåst veckan efter och eleverna kör fast. Eller så väljer de en låt som råkar innehålla ett ackord som vi inte har gått igenom. Tidigare har jag sprungit runt och svarat på frågor, flyttat fingrar, förklarat, resonerat och påmint. Nu hänvisar jag till ackordlådan.
Vips så har eleverna blivit ofantligt mycket mer självgående. De kan repetera det som behövs, de kan fota av ackorden med sin iPad och de kan på egen hand gå vidare och lära sig nya ackord. I åk 6 har eleverna tränat på olika låtar till sina lektioner med F-klass. I början fortsatte de slentrianmässigt att fråga, men nu ägnar jag mig mycket mer åt att visa kompfigurer, prata samspel, puls och takt och hjälpa till där det kör ihop sig och blir för svårt. Det är en enorm lycka!
Vilken toppenide! Otroligt bra och hur fiffigt som helst. Ska ta tag i det😄
Tack! Hoppas att det funkar lika bra för dig!
Oj oj oj vilken musiklärare du är! Jag är full av beundran!
Tusen tack. Vad fint skrivet! 🙂
Hej! Vilken grym blogg du har. Var har du köpt lådorna?
Tack, snälla! Lådorna fanns i vårt förråd. Tro att de är köpta från ABA-skol och var väldigt billiga genom vårt avtal.
Hej! SUPERBRA idé!!!
Har du filerna kvar på dator? Vill och har du möjlighet att skicka över det? Alltså Ackordspapperna, fingrarna osv. Kan givetvis kopiera dig, om jag får men om du har kvar filerna vore det lätt och smidigt om du kunde skicka över det kanske? Supersnällt i så fall! 🙂
edvard.holmlund@helias.se
Hej Edvard!
Vad roligt att du gillar idén. Jag tycker att den funkar fint. Jag har dessvärre inte originalen digitalt, utan i pappersform. Men det lätt gjort. Tabell med rätt antal linjer och lite färgpennor. Klaveret har jag ritat genom att kalkera ett piano för att få rätt avstånd och sedan snyggat till. Lycka till!