Slagverk och en glad och stolt elev!

Mina tvåor arbetar med instrumentkännedom. Precis innan jul besökte vi konserthuset. Symfoniorkestern presenterade de olika instrumentfamiljerna och bjöd på konsert. Jag valde därför att ägna vårterminen åt instrumentkännedom, för att bygga vidare på upplevelsen. Utifrån boken Drillar och Draköron har eleverna fått möta ett nytt instrument varje vecka. De har fått lyssna på ett musikstycke för att gissa vilket som är dagens instrument och sedan har vi arbetat dels med musiken, i rörelse, genom dans, i bilder och samtal och dels med instrumentet. Eftersom mitt musikförråd inte riktigt kan erbjuda alla symfoniorkesterinstrument har jag använt mig av en app och av bilder för att kunna titta närmre på instrumenten. Boken Drillar och Draköron har varit den röda tråden och vi har jämfört elevernas tankar om musiken med Lennart Hellsings dikter och Ane Gustafssons bilder. 

Nu var det äntligen dags att arbeta med slagverket och jag dukade upp alla sorters slagverksinstrument som musikförrådet kan uppbåda (en ganska sorglig samling, vilket ska åtgärdas). En elev åt gången fick välja ett instrument och sedan hjälptes vi åt att namnge det och klura ut funktion, bakgrund, genretillhörighet och spelteknik. Provspelning ingick självklart. 

När det var dags för en av eleverna att välja, så valde hen väldigt målmedvetet en liten golvtrumma, typiskt inköpt som ett skolinstrument. Trumman placerades under armen, som en darabuka, och stolt rev eleven av ett trumsolo. Därefter fick vi höra hur eleven och hens pappa brukar spela ihop och att det finns många olika slagverksinstrument i hemmet. Klasskompisarna jublade, jag jublade (och frågade om jag fick filma) och eleven log från öra till öra. 

Vill du se klippet? Du hittar det här: https://instagram.com/p/BFhIOGIvJjc/

  

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s