Om

Här tänker jag högt!
Om min undervisning och planering, mitt yrkesval och min lärarroll.

Välkommen in i mina tankar och välkommen in i min musiksal, där hela kroppen och alla sinnen används för att skapa, lära och förstå musik.

1099
Jag som skriver heter Alexandra Myllenberg och är musik- och rytmiklärare, utbildad vid Musikhögskolan i Malmö. Jag arbetar på en grundskola med åk 1-6 i musik, ibland med F-klass och ibland med vuxna i olika sammanhang.
Sång är mitt huvudinstrument och rörelse mitt ledord.

Annons

21 tankar på “Om

    • Tack så mycket!
      Antalet beror ju lite på hur du tänker använda dem och hur stora grupper du har.
      En bra utgångspunkt är väl att ha i alla fall sexton i en färg och 4 i en annan, så går det lätt att göra fyra stycken fyrtakter. Om du har tjugo i en färg och tio i en annan, så kan du göra upp till två sjutakter, fyra femtakter, fem fyrtakter, tio tvåtakter osv…
      De små har jag använt när eleverna har jobbat i grupper. Tyvärr har Ikea slutat att sälja de billiga musmattorna och även de bra glasunderläggen, upptäckte jag nu när jag bytte arbetsplats och skulle göra inköp. Så det blir till att sätta igång kreativiteten.
      /Alexandra

  1. Hej!
    Jag har letat efter bra inspiration för rytmikundervisning utifrån Lgr 11 och blev jätteglad när jag hittade din sida! Vilka bra, tydliga och roliga övningar du har gjort och allt går hand i hand med kursplanen i musik. Toppen!
    Ser fram emot att läsa och inspireras av den här sidan!
    Måste också fråga om det kan ha varit så att du haft praktik på Helsjöns folkhögskola någon gång runt 2002-2003? Tyckte nämligen att jag kände igen ditt namn, gick där och läste bla rytmik och rörelsegestaltning.
    Tack igen för en bra sida!
    Vänliga hälsningar/ Sara Sundqvist

    • Hej Sara!
      Vad kul att du har hittat hit och känner dig inspirerad. Känns roligt att du känner igen kopplingarna till Lgr 11 också. Det gör mig glad att det är tydligt.
      Det stämmer bra att jag gjorde praktik på Helsjön hösten 2002. Vad roligt att du var en av eleverna då. 🙂
      Tack för att du hörde av dig och gör det gärna igen!
      Allt gott. /Alexandra

  2. Hej Alexandra!
    Jag fick ett tips om din blogg av Petra Svensson. Och den är verkligen inspirerande!

    Jag undrar om du skulle vara sugen på att blogga på Pedagog Malmö också? Skicka gärna ett mail så kan vi höras vidare. Eller ring: 076-869 75 45.

    Vänligen
    Sara Arildsson, Pedagog Malmö

  3. Pingback: Kan inte låta bli att skriva om Twitter igen | Rektor Lina bloggar

  4. Åh Alexandra! Vilken perfekt blogg! Har inte läst så mycket än men känner på mig att jag kommer sluga varje inlägg. Jag är musik och dramapedagog i NYC och har jobbat mycket med små barn 0-5 år. Jag skulle gärna vilja mejla dig lite frågor om det vore okej.
    Ha en bra helg!
    Susanna

  5. Hej!
    Jag heter Joakim och jobbar som musiklärare, för närvarande i Fuengirola i Spanien. Jag har en liten kör på låg- och mellanstadiet och vi funderar på att sjunga Vårens första dag av Laleh. Jag snubblade över en video där jag några som jag misstänker är dina elever sjunger den. Jättefint! Det jag funderade på är bakgrundsmusiken. Det är ju en låt som kräver lite driv och det blir lätt platt när man ensam försöker kompa. Jag har inte hittat någon instrumental version. Är det du som har spelat in bakgrundsmusiken eller har du hittat den någonstans? Skulle du vara villig att ”låna ut” den? Vore ytterst tacksamt!
    Mvh, Joakim Sennerby (Svenska Skolan-Costa del Sol)

      • Hej Joakim!
        Jag har inte sjungit Vårens första dag med mina elever (även om jag har tänkt det), så det är dessvärre inte mina elever som du har hittat (i alla fall inte under tiden som jag har varit musiklärare på min nuvarande skola). Därför kan jag inte heller hjälpa dig med bakgrunden. Det går ibland att hitta karaokeversioner på Spotify eller via iTunes. Hoppas att du kan hitta det du söker.
        Vänliga hälsningar
        Alexandra

  6. Hej!
    Ska börja som ny lärare nu i augusti och kommer ha musik i åk 3-6. Har du något tips på hur jag ska tänka kring att planera för ett helt läsår?

    Tack på förhand!

    • Hej Fannie!
      Vilken bra och svår fråga. Jag brukar göra en läsårsöversikt med alla veckor och årskurser. I den börjar jag med att skriva in lov, studiedagar, lucia, avslutningar och annat stort. Beroende på vilka som ska vara med och göra vad, så avsätter jag tid i planeringen för repetition inför dessa större evenemang. Sedan tittar jag på varje årskurs. På min skola så är det tex femmorna som har ansvar för lucia, så då vet jag att de kommer att jobba med det under hösten. Utifrån det vet jag att de behöver arbeta mer ensemble på våren. I stora drag arbetar jag mycket med rörelse och sång bland de yngre och för in mer och mer instrument och ensemble ju äldre de blir. Det är rätt så bra att ha någon form av översikt över vad du vill arbeta med i de olika årskurserna, hur du tänker kring progressionen i ämnet och planera utifrån det. När jag är ny på ett ställe brukar jag också tänka att första året också är till för att lära känna skolan och eleverna. Att ta reda på vad de kan, vad de behöver och vad som går att göra. Då har jag ofta gjort samma eller liknande saker i mer än en årskurs, för det har gett en bra känsla för vad de behöver och underlättar lite planeringsmässigt, när det ändå är flera hundra namn som ska läras in och flera hundra elever som ska läras känna.
      Jag har ingen patentlösning, som du märker, men du kommer säkert att hitta din väg.
      Lycka till!

  7. Hej! Jagr djupt imponerad av din kunskap, din kreativitet och din struktur. Är det möjligen så att du gör studiedagar för musiklärare?
    Nu en konkret fråga. Såg dina keyboards under rubriken stationssystem…. Ser ut som Yamaha, vad är produktnumret. Vill prata med min musikhandlare om ev köp. Kanske klarar jag mig med något enklare……. Mvh Helene Jälevik, musiklärare åk 1-6 på Vinningaskolan, Lidköpings kommun

  8. PS Jag har ”dina ” förmågor på väggen , eller rättare svarta tavlan.( bara musiksalen har kvar den svarta) . Kollar av med eleverna med jämna mellanrum vad vi tränat idag. Tror du gjorde något upprop om att vi skulle berätta om vi använde detta! Mvh Helene Jälevik

    • Tack så mycket för att du berättar! Jag trodde verkligen att jag hade svarat på den här kommentaren, men nu när jag tittade såg jag att det inte fanns något svar. Tusen tack för din feedback, både här och i andra kommentarer! Den betyder mycket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s