Helg med Svenska Rytmikförbundet

I lördags var det dags för Svenska Rytmikförbundets årsmöte och inspirationsdag. Månader av planering och förberedelser kulminerade i en fantastisk dag med workshops och föreläsningar, tillsammans med Rytmiklärare och Rytmikintresserade i olika åldrar, från olika delar av landet och med olika typer av tjänster. För det är ju så det är. Vi finns i Kulturskolor, grundskolor och gymnasier, på folkhögskolor, kyrkor och studieförbund. Vi undervisar på högskolor och startar egna företag med både undervisning och scenproduktioner. Vi döljer oss bakom benämningar som musiklärare, sånglärare, fiollärare, körledare, kyrkomusiker, danslärare och kulturarbetare. Gemensamt har vi musiken och rörelsen, metoderna och pedagogiken där kropp och musik samspelar, kompletterar, förstärker och befäster varandra.

Det blir lätt magiskt när ett trettiotal människor, som alla arbetar med musik och rörelse, förenas i sång, dans, improvisationer och samtal. Alla deltar, alla bidrar, alla vågar, alla vill, alla längtar… Jag är fortfarande hög på upplevelsen, på inspirationen från föreläsarna och på känslan av att själv få utöva det som en gång fick mig att söka till utbildningen. Att dessutom få träffa kursare, vänner, kollegor och lärare som är och har varit en del av min utbildning och mitt yrkesliv är en extra guldkant. Att också få höra äldre Rytmiklärarkollegor berätta om sina långa karriärer och om sina minnen från Rytmikens utveckling och utvecklare ger en känsla av att vara en del i en lång kedja. Som en extra bonus fick jag dessutom hälsa på en kollega, som gick på musiklinjen där jag gjorde min folkhögskolepraktik för drygt tolv år sedan.

Nu hoppas jag och arbetar för (tillsammans med många andra) att Svenska Rytmikförbundet kan hjälpa till så att Rytmiklärare och Rytmikintresserade kan träffas oftare, både digitalt och fysiskt.

Om du är intresserad av att veta mer är du välkommen att besöka förbundets hemsida och du kan även gilla Svenska rytmikförbundets facebooksida, följa på Instagram (@svenskarytmikforbundet) och på Twitter (@rytmikforbundet). 

Annons

3 tankar på “Helg med Svenska Rytmikförbundet

    • Svenska Rytmikförbundet är en ideell organisation. Förbundets främsta uppgift är att vara ett nätverk för utbildade Rytmiklärare och de som är Rytmikintresserade. Förbundet driver en hemsida, som dels är öppen med information, tips, kontakt och dels som har en medlemsfunktion där medlemmarna kan diskutera med varandra och dela erfarenheter. Svenska Rytmikförbundet har som uppgift att verka för Rytmikens spridning och gör så genom att försöka påverka musikhögskolor att behålla Rytmikutbildningarna. Årsmötet med inspirationsdag är den stora medlemsträffen, men det finns en ambition att få till fler mötesplatster – både digitala och fysiska, med medlemmarnas hjälp. Organisationen är som sagt helt ideell och de pengar som kommer in från medlemsavgifterna används till att hålla hemsidan vid liv, se till att styrelsen kan träffas fysiskt och anordna just årsmötet. Styrelsen samordnar, men förbundet är beroende av sina medlemmar för att få till en levande verksamhet. Titta gärna in på hemsidan om du vill veta mer. 🙂

  1. Tack snälla för svar! Är nyutexaminerad musiklärare (som tillval till min fritidslärar-utbildning), och anser att vi inte fått tillräckligt med grunder för att kunna undervisa 4-6. Därav letar jag efter alla möjliga tillfällen att lära mig mer så att jag, liksom du, ska kunna ge rätt och riktig undervisning även till de äldre årskurserna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s